11 Ocak 2011 Salı

Hamsili Pilav

Hamsili Pilav Karadeniz mutfağının önemli bir yemeğidir. Annem ve halam mükemmel yaparlar. Söylemesi ayıptır benim pilavımında güzel olduğunu söylerler. Nede olsa ustalarım çok iyi. Şu anda elimde çekilmiş fotografı olmadığı için ilk yaptığımda hemen ilave edeceğim.

Malzemeler : (kare büyük borcama göre)
                    1/2 kg hamsi (kılçıkları ayıklanmış)
                    3 subardağı pirinç
                    2 adet orta boy kuru soğan
                    1 çorba kaşığı domates salçası
                    3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
                    Tuz, Karabiber
Yapılışı :
Bir tencerede yağ ile ince kıyılmış soğanlar biraz kavrulur ve salça ilave edilir. Soğan ve salça kavrulduktan sonra pirinç ilave edilir. Ben normal pilavda da pirinci çok fazla kavurmadığım için 1-2 dakika çevrilir. Pilavın suyu için her zaman nasıl tencerede pişirirsem pişireyim hep aynı yöntemi kullanırım. Pirincin üzerini bir parmaktan biraz daha fazla geçecek kadar soğuk su ile ederim. Bu güne kadar hiç lapa olmadı pilavım. Tuzuda ilave edip kapağını kapatılıp pişmeye bırakılır. Suyunu çekmeden dolmalık iç kıvanına geldiğinde altı kapatılır. Dolma içinden tek farkı suyun pilav ölçüsünde konulması.
Borcamın dibini tamamen kapatacak şekilde hamsiler sırtları üstte kalacak şekilde dizilir. Üzerine pilavın yarısı dökülür (hamsi bol olsun diye) ve bir sıra daha hamsi dizilir üzerine karabiber dökülür. Kalan pilavın tamamı dökülerek tekrar hamsiler dizilir ve bolca karabiber dökülerek 180 derece fırında hamsiler kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder