27 Aralık 2010 Pazartesi

Aşure yaptık

Hafta sonu kayınvalidemle aşure yaptık. Annemin en büyük özelliği asla hiç bir şeyi az yapamaz bu yüzden buda kazanla yapıldı. Çok güzel oldu Allah kabul etsin. Ben aşureyi çok severim, hatta biraz abartı gibi gelebilir ama bu kaselerden bir seferde 2 tane yerim. Bizim tarif kazanlık siz 4/1'ini yapın.

Malzemeler
* 2 kg buğday
* 1 kg nohut
* 0,5 kg kuru fasulye (annem pek sevmediği için )
* 0,5 kg kuru bakla
* 0,5 kg kuru üzüm
* 0,5 kg kuru kayısı
* 300 gr kuru incir
* 3 kg şeker
* 5-6 karanfil
üzeri için nar ve ceviz
Yapılışı : Buğday, nohut, kuru fasulye akşamdan ıslanır. Sabah diğer malzemeler küçük küçük doğranıp ılık su ile ayrı ayrı tencerelerde ıslatılır. Kayısının içine bir su bardağı şeker konulursa içine çekmesi açısından daha güzel oluyormuş dedi annem ve dediği gibide oldu. Karanfil bir su bardağı su ile kaynatılır. Buğday, nohut, fasulye ve bakla ayrı tencelerde yumuşayıncaya kadar pişirilir. Büyük bir tencereye (kazan) buğday sıcak su ile alınır. Su buğdayı 3-4 parmak geçecek kadar konulur. Kaynamaya başlayınca bir taşım kaynatılır ve diğer malzemeler hızla ilave edilir. En son şeker ilave edilir ve bir kaç dakika karıştırılarak kaynatılır. Ateşten alınırken karanfillerin suyu ilave edilir. Kaselere konulduktan sonra üzeri arzu edildiği gibi süslenerek servis edilir.
Annem aşure piştikten sonra kazanın kapağını kapatıp (kaymak yapmasın diye) Yasin akudu aşure için. Hiç görmediğim bir şeydi. Kendi annem ben bildim bileli her yıl aşure yapar ama hiç yasin okumazdı. Kayınvalidemden bir şey daha öğrenmiş oldum vesselam. Allah kabul etsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder