8 Kasım 2010 Pazartesi

Elma Pekmezi

Geçen yıl kayınvalidemin bahçesindeki elma ağacı o kadar çok meyve verdiki her gün dökülüp ziyan oluyordu. Bu elmalardan ne yapılır acaba diye araştırırken elma pekmezini buldum. Kayınvalidem daha önce hiç yapmamış ama her yıl dut, üzüm gibi meyvelerden pekmez yapar ve çok güzel olur. Pekmez yapmak istememizdeki amaç hem elmaların çok olması hemde 1,5 yaşındaki kızımın kahvaltısında kullanabilmekti. Nasıl yaparız acaba diye internette biraz araştırma yaptım ve deneyelim olmazsa şansımıza diyerek geçen yıl bir deneme yaptık ve süper oldu. Bu yıl hiç düşünmeden elmalar olur olmaz işe koyulduk. Biraz zahmetli bir iş ama zahmetine değecek bir iş.
Hazırlık aşaması:
Elmaları iyice yıkadıktan sonra büyük küpler halinde büyük bir kazana doğradık. İçine elmalar suyun içinde kalacak şekilde su ilave ettikten sonra ateşin üzerine koyduk. Elmalar haşlanıncaya kadar kaynattık. Haşlanan elmaları çuvallara doldurup bir yere astık bütün gece süzüldüler. Geçen sene elle süzdük çok zor oldu. Sonrası diğer pekmezlerle aynı. İçine pekmez toprağı  ilave edip kaynatılır. Topraktan arınıcaya kadar tül vb. bir şeyle defalarca süzülür ve en son bir kere daha kaynatılır. Kıvam alsın diye bir avuç şeker kattı annem ama şeker konulmasa bile tadı çok güzel. Yapmaya imkanı olmayanlara mutlaka bir yerlerden satınalıp tadına bakmalarını tavsiye ederim.
İnternette araştırma yaparken çokta faydalı olduğunu gördüm.
Elma Pekmezinin faydaları :
Özellikle kalbe çok iyi gelen Elma Pekmezi, kandaki ve dışardan alınan kolesterolü düşürme etkisi ile kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde yardımcı rolüyle dikkat çekiyor. Kan yapıcı ve kan seviyesini düzenleyen özellikleriyle de Elma Pekmezi, son zamanlarda tüm ailelerin de dikkatini çekiyor.
Kan şekerini kontrol altında tutması, güzel kokusu sayesinde sinirleri gevşetme ve tansiyon düşürücü özelliğinin yanı sıra sindirim sistemine de faydalıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenleyen yapısıyla dikkat çeken Elma Pekmezi, hazmı kolaylaştırdığı gibi kabızlığı da engeller. Ayrıca, bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar, nefes darlığına ve mide bulantısına iyi gelir. Özellikle hamilelerde tavsiye edilen Elma Pekmezi, diş etlerini korumanın yanı sıra, cildi güzelleştirir, uykusuzluğa iyi gelir ve Parkinson, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklardan da koruyucudur. Kaynak

4 yorum:

  1. Paylaşımın için teşekkürler canım.Benim de annnemin bahçesinde elma ağaçları var.Annem genelde reçel yapıyor yada eşe dosta veriyor.Gelecek sene inşallah pekmez olarak değerlendirir çok güzel fikirmiş...

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle tavsiye ederim çok lezzetli oluyor. Önce benim aklımada reçel geldi ama bizim evde reçel pek tüketilmiyor. Tadımlık yapıyoruz bir kaç çeşit. Bu yüzden pekmezi denedik. Hem elmalar değerlendiriliyor hemde nasıl yapıldığını bilerek tüketiyorsun. Şimdiden kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ebru
    Etkinliğe katılman için birkaç ufak detay var canım. İzlemelisin ve blogunda etkinlikten bahsetmelisin. Bu ayrıntıları halledersen seni seve seve listeye ekleyeceğim. Bol şans...

    YanıtlaSil
  4. off çok güzel görünüyor ellerinize sağlık,bayılırım pekmeze...

    YanıtlaSil