9 Ağustos 2012 Perşembe

Şeftali Şenliği

kayınvalidemlerin bahçesinde 3-4 tane şeftali ağacı var ve bu yıl üzerindeki şeftalileri dallar tartmıyor. Cumartesi günü küçük bir dal kırılınca üzerindenkileri topladım. Şeftali pestili, meyva suyu ve kurutmalık olarak hazırlamaya başladım. Çok yoruldum ama sonuşları çok lezzetliydi.
Kabuklarını soymadan iyice kıyakanılan şeftalileri kalın olmayacak şekilde doğradıktan sonra kabukları alta gelecek şekilde pamuklu bir bezin üzerine diziyorsun.2-3 güneşte kalınca çok güzel kuruyor.

şeftalileri bir tencereye doğradıktan sonra 2 su bardağı su ilave edip kaynattım. İyice yumuşadıktan sonra rondo ile ezilip süzceçten geçirdim ve tekrar 10-15 dakika kaynatıp tepsilere döktüm.(biraz ince dökmüşüm) 2 günde kurudular sonra tepsiden çıkarıp istenilen büyüklükte kesilip kapalı kaplarda saklanabilir. Bunlar denemeydi bu gün çok yapacağız ve bazılarına dövülmüş fındık katmayı düşünüyorum.

meyve suyu için ise seftalileri doğradıktan sonra içine bolca su koyup kaynattım. rondodan geçirdikten sonra ince süzgeç ile süzdüm. İşye sonuç:)

Buz gibi şeftali suyu. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup buzdolabına hemen tüketmek için koydum. Şeftaliler bitmeden tekrar yapacağım.

2 yorum: