15 Aralık 2009 Salı

FİLOGRAFİ SANATI

Filografi nedir?
Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır.

Kullanılan Malzemeler
Sunta, bez, tel ya da naylon ip, ucu kıvrılmış tığ, çivi

Yapılışı
İlk olarak sunta üzerine kumaş kaplanıyor. İstenilen model, desen fotokopi ile büyütüldükten sonra bunun üzerine aktarılıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine desenin çevresinden fazla uzun olmayan çiviler çakılıyor. Bu çiviler boyanıp vernikleniyor. Ardından altta kalan model kağıdı iğne ile temizleniyor. Kuruyunca çivilerin arasından çeşitli tekniklerle renkli teller sarılıyor ve önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Bu teller çok ince değil çok da kalın değil, orta kalınlıkta takı yapanlar bilirler takıda kullanılan tellerden. Bu tellerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.
Bu güzel sanattan bazı örnekler.







2 yorum:

  1. filografi sabır, zaman ve elbecerisi isteyen bir sanat. denemiştim bir tane. çok keyifliydi.

    YanıtlaSil
  2. Hiç denemedim ama çok beğendiğim bir sanat. Daha önce yapan biri ile denemek istiyorum. Çünkü kendim deneyip başarısız olursam bir daha cesaret etmeyebilirim diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil